Waarom kiezen voor wasbare luiers?

 

Er zijn vele redenen waarom u zou kiezen voor wasbare (herbruikbare) luiers. Iedereen legt zijn of haar eigen accenten, maar de argumenten vóór wasbare luiers zijn dusdanig, dat het in feite niet meer dan logisch zou moeten zijn om voor herbruikbare luiers te kiezen.

Gemak

In eerste instantie zullen de meeste mensen wasbare luiers niet direct met gemak associëren. Maar als u wat verder nadenkt:

  • U hoeft niet meer te zeulen met pakken wegwerp luiers die u moet gaan kopen. (En kunt ook niet vergeten deze nog te moeten kopen!)
  • U hoeft niet iedere week een vuilniszak aan de straat te zetten (en hoeft ook geen vuilniszakken te gaan kopen).
  • De wasbare luiers van tegenwoordig zijn net zo makkelijk, (of bijna net zo makkelijk, afhankelijk van het model) aan te doen als wegwerp luiers.

Beter voor uw portemonnee

Wasbare luiers zijn over de hele periode echt goedkoper dan wegwerp luiers! Hoeveel dat precies zal zijn, hangt onder andere af van het type luier dat u kiest, de manier van wassen en drogen etc. In onderstaande tabel wordt een vergelijking gegeven van wegwerp luiers en een aantal verschillende types wasbare luiers. (Bron: Milieuadvieswinkel)

 

Wegwerp- luiers

Vouwluiers

Strikluiers

Voorgevormde luiers

meegroei

All-in-one  luiers

meegroei

Voorgevormde Luiers

in maten

Ecologische Wegwerp- luiers

Luiers

6 luiers / dag:

1080

18 stuks:

90

25 stuks:

80

25 stuks

In 1 maat:

400

25 stuks

in 1 maat:

500

3x25 stuks

In 3 maten:

780

6 luiers / dag:

1620

Inleggers

0

0

20 inleggers:

60

0

0

20 inleggers:

60

0

Inleggers

Nacht

0

6 inleggers

nacht

47

6 inleggers

nacht

47

6 inleggers

nacht

0

6 inleggers

nacht

47

6 inleggers

nacht

47

0

Inleg-vliesjes

0

1 doos per maand

150

1 doos per maand

150

1 doos per maand

150

1 doos per maand

150

1 doos per maand

150

0

Overbroekjes

0

8 overbroekjes

meegroei

120

3x5 overbroekjes

In 3 maten:

202

3x5 overbroekjes

In 3 maten:

202

0

3x5 overbroekjes

In 3 maten:

202

0

Waskosten

0

240

240

240

240

240

0

vuilniszakken

1 zak/ 2 weken:

97,50

0

0

0

0

0

1 zak/ 2 weken:

97,50

TOTAAL

1177,50

647

779

992

937

1479

1717,50

Opmerkingen bij deze tabel:

  • De tabel is gebaseerd op gebruik door één kindje.
  • Zowel van wegwerp luiers als van wasbare luiers bestaan er goedkopere en duurdere merken of types. De tabel is gebaseerd op gemiddelde prijzen van alles.
  • De waskosten zijn inclusief water, elektriciteit, wasmiddel en afschrijving van de wasmachine.
  • Er kunnen vaak pakketten luiers in 1 keer gekocht worden, dit is meestal voordeliger dan hier voorgesteld.

Wanneer wordt het nog interessanter?

  • Als u met regenwater wast, verminderen uw waskosten.
  • Als u de luiers voor meerder kindjes gebruikt, wordt het nog veel interessanter. Voor uw tweede (en volgende) kindje hoeft u alleen nog maar inlegvelletjes te kopen.
  • Veel gemeentes in België en enkele in Nederland geven subsidies. Vaak tot wel meer dan 100. Vraag ernaar bij uw gemeente!
  • Wasbare luiers zijn zeer duurzaam. Na gebruik door 1 of twee kindjes kunt u ze vaak nog tweedehands doorverkopen of doorgeven. Zo verdient u er nog iets aan terug èn bereiken we een ultiem hergebruik. (Een beetje tegen onze winkel maar voor het milieu)

Beter voor babys billetjes

Fabrikanten van wegwerp luiers leggen veel nadruk op het belang van droge billetjes. Echter: u kunt zich voorstellen dat als de luier het vocht wegzuigt van babys billetjes, dat ze ook vocht wegzuigt uit babys huidje. Bij wasbare luiers heerst er een veel natuurlijker klimaat en temperatuurregeling in de luier. Bovendien komen de billetjes niet in aanraking met allerlei chemische stoffen, wat ook veel beter is voor mogelijke allergische reacties. Kortom: veel natuurlijker!

Wasbare luiers zijn hip

U kleedt uw kindje graag mooi aan, de luier hoort daar ook bij! Wasbare luiers en overbroekjes bestaan tegenwoordig in allerlei leuke kleuren en dessins. Dit maakt de luierwissel tot een plezier!

Eerder zindelijk

Vroeger waren de kindjes eerder zindelijk dan tegenwoordig. Oorzaak? Vroeger droegen ze (katoenen) wasbare luiers. Daarin voelen ze het veel beter als ze geplast hebben. Ze zijn daardoor eerde geneigd op het potje te gaan zitten. De wasbare luiers van tegenwoordig voeren (afhankelijk van het materiaal) het vocht beter weg van de billetjes dan de katoenen doeken van vroeger, maar het blijft toch meer of minder nat. Dit helpt absoluut bij de potjestraining.

Bij borstvoeding

Misschien lijkt dit vergezocht, maar bij het geven van borstvoeding is het vooral in het begin belangrijk te weten of uw kindje geplast heeft en dus voldoende heeft gedronken. Bij wegwerp luiers is dit vaak moeilijk te zien, vooral in het begin, als ze nog niet zoveel plassen. Bij een wasbare luier is het gemakkelijk te zien of te voelen of uw kindje geplast heeft.

Beter voor het milieu

Als laatste, maar ook heel belangrijk: het milieu.

Babys hebben kleine schattige voetjes, maar als we kijken naar hun ecologische voetafdruk, is die enorm en heel wat minder schattig. Door het gebruik van wasbare luiers kunnen we deze voetafdruk heel wat verkleinen, tot wel 40% kleiner. Hieronder proberen we een eerlijke vergelijking te maken tussen wasbare luiers en wegwerp luiers.

Co2 uitstoot

Als u de wasbare luiers aan de lijn droogt en u wast op maximaal 60°C, dan is de CO2 uitstoot 2,3x lager dan die van wegwerp luiers. (Bij drogen in de wasdroger is het nog altijd 1,4x lager)

Watergebruik

De productie van wegwerp-luiers kost veel water, maar de productie van herbruikbare luiers kost ook water (bv voor de teelt van katoen) en het kost water om ze te wassen. Hierdoor zijn ze op gebied van watergebruik ongeveer aan elkaar gelijk. Als u wast met regenwater, geeft dit natuurlijk weer een aanzienlijke besparing in het voordeel van de herbruikbare luier.

Vervuiling door productie

Een wegwerp luier bestaat ongeveer voor de helft uit materiaal dat is gemaakt van aardolie. De raffinaderijen die de aardolie verwerken, veroorzaken lucht-en watervervuiling. Voor de wasbare luiers zijn er veel verschillen: voor de teelt van katoen worden vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar de hoeveelheid en de soort en het effect daarvan op het milieu verschilt sterk. Dit is dus moeilijk te vergelijken. Op basis van een gemiddelde kunnen we zeggen dat op gebied van vervuiling wegwerp luiers en wasbare luiers vergelijkbaar zijn. Er zijn ook luiers die worden gemaakt van Organisch katoen. In dat geval worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en valt de vergelijking in het voordeel van de wasbare luiers uit.

Landbouwgrond

Als de hoeveelheid grond, het verlies van biodiversiteit en de kwaliteit van landschap en bodem worden vergeleken, blijkt dat wasbare luiers maar liefst 7x milieuvriendelijker zijn.

Afvalverwerking

Wegwerp luiers geven heel veel afval dat verbrand moet worden. Een kindje gebruikt rond de 5000 luiers gedurende de luierperiode, dat zorgt voor meer dan een ton afval. Wegwerp luiers beslaan 7% van al het huishoudelijk afval. In Vlaanderen wordt 70.000 ton wegwerp luiers per jaar verbrand. Dat kost de overheid, en dus de belastingbetaler, 6 miljoen euro. In Nederland is dit zelfs 165.000 ton afval per jaar van wegwerp luiers!

Conclusie

Uit bovenstaande blijkt dat de balans toch zeker in het voordeel van de wasbare luiers doorslaat. Hoeveel, dat ligt mede aan de keuzes die u zelf maakt (drogen aan de lijn of in de droogtrommel, wassen met regenwater, keuze voor Organisch katoen of niet)

Wat zijn dan de nadelen?

  • U moet vaker wassen, zich wat anders organiseren voor wat betreft de was. Ja, dit kost extra tijd, maar wegwerp luiers moeten kopen, vuilniszakken aan de straat zetten kost ook tijd!
  • Het kan zijn dat u tot 1x per dag extra de luier moet vervangen, afhankelijk van het type luier dat u kiest.
  • De startinvestering is groter. Maar: over de gehele luierperiode haalt u dit er ruimschoots uit!

Vooroordelen

Tot slot willen we hier nog enkele vooroordelen over herbruikbare luiers ontkrachten:

Wasbare luiers kosten veel tijd

Niet waar! Een luier verwisselen kost nagenoeg evenveel tijd. Wassen geeft inderdaad extra werk (ca 2x per week extra wassen), maar daar staat tegenover dat u geen zware vuilniszakken hoeft buiten te zetten en geen pakken luiers en vuilniszakken hoeft te gaan kopen in de winkel. Het vergt een wat andere organisatie in de was, dat is waar, maar dat is een kwestie van gewoonte.

Wasbare luiers zijn duur

Niet waar! Over de hele luierperiode zijn wasbare luiers goedkoper. Het geeft natuurlijk wel een grotere startinvestering, maar aan het einde van de rit haalt u dat er ruimschoots uit.

Wasbare luiers zijn volumineus om de billetjes:

We moeten toegeven: dit is gedeeltelijk waar. De wasbare luiers van tegenwoordig zijn mooi ergonomisch gevormd, om zo weinig mogelijk extra volume te geven, maar de meesten zijn wel wat dikker dan een wegwerp luier. Al bestaan er ook modellen met een heel slanke pasvorm. Maar ach, men mag toch zien dat u bewust bezig bent en zoonlief of dochterlief een wasbare luier draagt? En past het broekje of rompertje of bodytje dan niet, dan neemt u daarvan toch gewoon een maatje groter?

Wasbare luiers lekken eerder

Niet waar! Het tegenovergestelde is eerder het geval: Door de elastiek aan de rug (of zelfs dubbele elastiek als een luier met overbroekje wordt gebruiikt), blijft ontlasting beter binnen de luier. Met wegwerp luiers heeft u hier veel eerder last van lekken.

LUIERCONSULTEN (GRATIS)

  • zie je door de (luier)bomen het bos niet meer?
  • wil je eens wasbare luiers in het echt zien en voelen?
  • wil je eens zien of het iets voor jullie is?
  • wil je gewoon graag meer informatie?

Schrijf je dan in voor een
GRATIS EN VRIJBLIJVEND LUIERCONSULT

Klik op één van onderstaande data om vast te leggen:

  •  

al deze consulten vinden plaats:
Tapuitstraat 9
8540 Deerlijk

* momenteel doen we een consult slechts met één "bubbel" tegelijk

© 2014 - 2024 Spulletjes voor Spruitjes | Stoffwindelspot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel