Wat heeft u nodig?
Wat en hoeveel heeft u nodig om te beginnen met wasbare luiers? Hieronder volgt een overzicht:
Luiers
Om gemakkelijk te kunnen werken raden wij aan om te beginnen met 20 luiers. Voor kindjes van boven de ca 8 kg is 18 luiers in principe voldoende.
Voor wat extra comfort en om wat minder vaak te hoeven wassen is het makkelijk om 23 a 25 luiers te hebben.
(Overigens hoeven deze echt niet allemaal van hetzelfde merk of soort te zijn, veel mensen combineren luiers van het tweedelig systeem met een aantal all-in-ones of pocketluiers. Uiteraard bent u hierin helemaal vrij.)
(gebruikt u ander luiers voor 's nachts als overdag, reken dan op 5 "nacht"-luiers en dus 15 a 20 "dag"-luiers)
Overbroekjes
Bij All-in-one luiers of pocketluiers heeft u geen overbroekje nodig, de waterdichte laag zit hierin al verwerkt. Bij een luier van het Tweedelig systeem is altijd een waterdicht, ademend overbroekje nodig. U heeft deze echter niet zoveel nodig als luiers: Als ze niet echt vuil zijn is het voldoende deze te laten luchten, u kunt ze dan bij de volgende luierwissel weer gebruiken. Op deze manier heeft u aan 4 overbroekjes in principe voldoende. Gemakkelijk is om er 5 a 6 te hebben.
Absorberende inleggers
Alle luiers worden geleverd met een voldoende basis-absorptie. In een all-in-one-luier zit deze verwerkt in de luier zelf. Bij een pocketluier wordt deze meegeleverd in de vorm van één of meerdere inleggers voor in de pocket. Bij een tweedelig systeem is de luier zelf vaak al goed absorberend, of wordt er nog een extra inlegger meegeleverd.
Als uw kindje groter wordt, is er echter vaak wel extra absorptie nodig, zeker voor s nachts. Hiervoor kunt u extra absorberende inleggers kopen. Ca 6 stuks is voldoende, maar ca 10 stuks is gemakkelijker.
Dunne inleggers (herbruikbaar of biologisch afbreekbaar)
Om de ontlasting op te vangen en gemakkelijk te kunnen verwijderen, gebruikt u dunne inleggers. Dit kunnen biologisch afbreekbare velletjes zijn, die na gebruik in het toilet kunnen worden weggespoeld. Maar er bestaan ook dunne herbruikbare fleece-inleggers en voor gevoelige billetjes dunne zijden inleggers. Deze schudt u dan boven het toilet uit en ze gaan mee met de luiers in de was. De herbruikbare inleggers hebben als voordeel dat ze het vocht wegvoeren van babys billetjes, waardoor deze droger blijven.
De biologisch afbreekbare vellen worden verkocht in rollen of doosjes van ca 100 stuks. Als u hiervoor kiest, koopt u er het best een voorraadje om mee te beginnen, want: bij 6 luiers per dag, geeft dat 180 velletjes per maand, een kleine 2 rollen per maand dus. Deze vellen kunt u soms wel meewassen als ze na gebruik alleen nat zijn. Dan kunt u ze nog eens hergebruiken. In dat geval komt u op ongeveer 1 rol per maand.
Als u kiest voor de herbruikbare inlegdoekjes is het gemakkelijk om er net zoveel te hebben als u luiers heeft, ca 20 stuks dus.
Overige benodigdheden
Wat heeft u verder nog nodig?
- Een luieremmer. Hierin worden de vuile luiers bewaard tot ze in de was gaan (iedere 2 a 3 dagen)
- Een wasnet. Dit hangt u in de luieremmer. Hierin gaan de luiers. U kunt ze dan gemakkelijk met wasnet en al in de wasmachine doen. (Het wasnet blijft open, u hoeft de vuile luiers er niet uit te halen, ze zullen er vanzelf uitkomen in de was.)
- Een luierzak. Iedereen gaat wel eens weg met zijn baby. En het is ook gemakkelijk voor bij de kinderopvang, opa en oma etc. Dit is een waterdichte zak waar de vuile luiers in gaan. Zo neemt u ze gemakkelijk mee terug naar huis. Er bestaan zakken die sluiten met een koord, maar ook die sluiten met een rits. Sommige hebben zelfs twee vakken, waardoor u hierin schone en vuile luiers gemakkelijk gescheiden kunt bewaren.
- Wasmiddel. Zie ook onze informatie over wassen. U kunt een gewoon wasmiddel gebruiken, maar er bestaan ook wasmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor wasbare luiers. Hiermee bent u zeker dat ze veilig zijn voor de luiers en dat u altijd de juiste dosis gebruikt.
- Als u wollen overbroekjes gebruikt: wolwasmiddel en lanoline om ze waterdicht te maken.
Optioneel
Geen must maar aan te bevelen zijn:
- Wasbare billendoekjes. Het idee hierachter is, dat als u toch al wasbare luiers gebruikt (en dus toch aan het wassen bent), u net zo goed ook wasbare billendoekjes kunt gebruiken! Dit bespaart veel geld ten opzichte van wegwerp doekjes en is bovendien veel beter voor babys billetjes en het milieu. Kind&Gezin raadt ook aan de billetjes met water schoon te maken en niet met wegwerp billendoekjes (waar allerlei kunstmatige stoffen zitten). De vuile doekjes gaan gewoon in de luieremmer bij de vuile luiers. Verse doekjes bewaart u in een plastic doosje met een beetje water en enkele druppeltjes olie (bv lavendelolie). Er bestaan ook complete pakketten met doosjes, olie en zakjes voor op stap. Als u iedere 2 dagen wast en voor elke luierwissel 1 a 2 doekjes telt (gemiddeld 1,5), heeft u er ca 20 nodig. Als u wat minder vaak wast, of het wat ruimer wilt hebben, is 25 a 30 stuks aangeraden.
- Wasbare zoogcompressen. Voor aan het einde van de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode. Deze zoogcompressen vangen lekkende melk op. Ze bestaan in verschillende zachte materialen, aangenaam voor uw borsten. Milieuvriendelijk en een kleine moeite om deze mee te wassen met de gewone was.
LUIERCONSULTEN (GRATIS)
- zie je door de (luier)bomen het bos niet meer?
- wil je eens wasbare luiers in het echt zien en voelen?
- wil je eens zien of het iets voor jullie is?
- wil je gewoon graag meer informatie?
Schrijf je dan in voor een
GRATIS EN VRIJBLIJVEND LUIERCONSULT
Klik op één van onderstaande data om vast te leggen:
al deze consulten vinden plaats:
Tapuitstraat 9
8540 Deerlijk
* momenteel doen we een consult slechts met één "bubbel" tegelijk