Wassen van wasbare luiers
Hieronder volgt algemene informatie over hoe wasbare luiers te wassen. Per type of materiaal verschilt de werkwijze soms, dat kunt u hieronder lezen.
LET WEL: houd u altijd aan het wasvoorschrift van de fabrikant! Dit wordt meegeleverd met de luiers.
Vóór gebruik
Voor het eerste gebruik moeten de luiers en inleggers eerst een aantal keer gewassen worden. Dit om resten van producten die bij het productieproces gebruikt zijn te verwijderen. Dit zijn geen schadelijke stoffen voor uw baby, maar ze belemmeren wel het absorptievermogen. Ze mogen hierbij op lage temperatuur (30°C) gewassen worden, met een beetje wasmiddel. Het is niet nodig de luiers tussen deze wasbeurten in te drogen, maar het mag wel.
Het aantal keer dat de luiers dienen voorgewassen te worden verschilt per materiaal:
Luiers van kunstvezel:
1x voorwassen
Luiers van katoen:
3x voorwassen.
Luiers van Bamboe:
Tenminste 3x voorwassen. Bamboe bereikt pas na ca 10x wassen zijn volledige absorptievermogen. U hoeft niet zo lang te wachten om ze te gebruiken, na 3x kunt u ze toch al wel gebruiken.
Overbroekjes:
Overbroekjes hoeven niet voorgewassen te worden. (dit geldt niet voor wollen overbroekjes, deze hebben een andere behandeling nodig, zie onderaan deze pagina)
Wassen
De vuile luiers hoeven niet in water bewaard te worden. Het is zelfs beter van niet, want als dit vaak gedaan wordt, zal het de luiers schaden. Op momenten dat u veel heel vuile luiers heeft, bijvoorbeeld bij ziekte, kunnen ze wel in een emmer water gezet worden, met een paar druppels milde olie, bijvoorbeeld tea-tree olie, wat helpt bacteriën te doden, maar zeker niet langer dan een dag.
Hoe gaat u te werk bij de luierwissel:
Natte luiers (plas)
- Doe de luier uit
- Gooi de wegwerpinlegger weg of doe hem in de luieremmer om mee te wassen (sommige inlegvellen kunnen, als ze alleen nat zijn, meegewassen worden en nog eens herbruikt worden.)
- Vouw de eventuele klittenband (velcro) terug tegen de wasstrips om de klittenband in de was te beschermen. Bewaar de luier en inlegger(s) droog in een emmer (met een wasnet erin, zodat je ze later gemakkelijk naar de wasmachine kunt transporteren). Bewaar ze niet langer dan 2 a 3 dagen in de emmer alvorens ze te wassen.
- Overbroekjes hoeven niet na iedere luierwissel gewassen te worden. Als ze niet echt vuil zijn kunt u ze gewoon wat laten luchten en ze één keer per 4-5 dagen meewassen. Sluit de eventuele klittenband (velcro) voordat u de overbroekjes in de wasmachine doet en maak deze pas weer open als de broekjes droog zijn. (openen als de klittenband nog nat is leidt tot slijtage)
Vuile luiers (ontlasting)
- Doe de luier uit
- Gooi de wegwerpinlegger weg of spoel hem in het toilet door, of als u een fleece inlegger gebruikt, schud hem boven het toilet uit.
- Indien erg vuil, spoel de luier en inlegger(s) even uit in een emmer water
- Vouw de eventuele klittenband (velcro) terug tegen de wasstrips om de klittenband in de was te beschermen. Bewaar de luier en inlegger(s) in de luieremmer (zonder water, met een wasnet erin, zodat je ze later gemakkelijk naar de wasmachine kunt transporteren.) Bewaar ze niet langer dan 2 a 3 dagen in de emmer alvorens ze te wassen.
Als de baby borstvoeding krijgt is het niet nodig de luier uit te spoelen; de stoelgang gaat er in de was gemakkelijk uit.
In geval van poedermelk of vaste voeding zal de stoelgang vaster zijn en kan gemakkelijk verwijderd worden. Oftewel met de biologisch afbreekbare doekjes in het toilet of weggooien, oftewel met de fleece-inlegger: houd deze boven het toilet en schud de ontlasting eraf.
Wastemperatuur:
Het is belangrijk om de maximale wastemperatuur die door de fabrikant wordt aangegeven niet te overschrijden. Meestal echter is het voldoende de luiers op 40°C te wassen. Wasmiddelen van tegenwoordig zijn ontworpen om op lage temperaturen ook schoon te wassen. Zo spaart u geld en het milieu. Af en toe een keer op 60°C wassen is wel goed. Dit kunt u het beste zelf ondervinden. In geval van diarree, ziekte of infectie kunt u de luiers ook het beste op 60°C wassen. Voor bacteriën etc. is het echt niet nodig om ze nog heter te wassen.
Welk wasmiddel
Er wordt door de meeste luierfabrikanten afgeraden om vloeibare wasmiddelen te gebruiken. Deze zouden residuen achterlaten op de luiers die de absorptie verminderen. Gebruik dus altijd een waspoeder. Dit wast ook beter schoon dan een vloeibaar wasmiddel. Kies bij voorkeur een waspoeder ZONDER optische bleekmiddelen en met minder dan 5% zeep, zonder wasverzachter.
Misschien vindt u het moeilijk een wasmiddel te vinden dat aan al deze voorwaarden voldoet. Welk wasmiddel kiest u dan het best?
Aanbeveling
U kunt een wasmiddel gebruiken dat speciaal is ontworpen voor luierwas, zoals de wasmiddelen van Bambinex of Potion van Totsbots. Maar het is ook prima mogelijk te wassen met een regulier wasmiddel uit de supermarkt. Kies dan voor:
Wasmiddel in poedervorm voor gekleurde/bonte was. Dit bevat zo min mogelijk bleekmiddelen.
Gebruik zeker géén: vloeibaar wasmiddel (kans op zeepresten) en/of wasmiddel voor witte was (bevat bleekmiddelen).
Hoeveel wasmiddel
Bij wasmiddelen speciaal voor wasbare luiers is het belangrijk dat u zich houdt aan de op de verpakking aangegeven dosis.
Voor de gewone wasmiddelen (fijnwasmiddel of voor gekleurde was): gebruik om te beginnen de op de verpakking aangegeven dosis voor normaal bevuilde was. Let hierbij ook even op de grootte van je trommel en de waterhardheid (bij harder water heb je meer wasmiddel nodig). Op deze manier (niet te veel, maar wel genoeg wasmiddel), bent u ook nog milieubewust bezig. Merkt u dat uw luiers toch niet fris ruiken na het wassen, dan kunt u de dosis nog verhogen tot "sterk bevuilde was"
Wasprogramma
Kies bij voorkeur een wasprogramma dat spoelt wast spoelt spoelt. Het beste is, als het eerste spoelprogramma met warm water is, om het vuil goed los te weken. De laatste twee mogen met koud water. Als je machine een optie heeft om extra water toe te voegen, is dit aangeraden. Voldoende water is echt van groot belang om alle vuil goed uit-en weg te spoelen en opbouw van zeepresten te voorkomen. Let er even op dat uw machine na de voorspoelbeurt ook centrifugeert, anders ben je alsnog in vuil water aan het wassen. Is dit niet het geval, kies dan als voorwas beter een apart, zo kort mogelijk programma.
Vlekken
Ondanks goed spoelen en wassen kunnen er soms toch vlekken achterblijven. Op zich kan dit geen kwaad, de luiers zullen toch wel schoon zijn en dit verhindert de werking van de luier niet, maar het kan zijn dat u dat minder mooi vindt. In dat geval kunt u volgende methodes gebruiken:
- Hang de luiers te drogen in de zon! De beste en meest natuurlijke methode, bovendien heeft de zon nog een antibacteriële werking ook.
- Met een beetje ossengal zeep: breng het op de vlek aan en laat even inwerken voordat u de luier in de wasmachine doet. (test dit wel eerst even op een klein plekje van de luier! Gebruik hiervan is altijd op eigen risico!).
- Gebruik zeker GEEN bleekmiddelen, dit kan de luiers schaden.
- Vermijd billencrèmes! Dit geeft vlekken en vermindert de absorptie. Indien u dit toch wil gebruiken, gebruik dan zeker een inlegvel. Nog beter is het om koudgeperste KOKOSOLIE (kokosvet) te gebruiken als billencrème. Dit schaadt de luiers niet, gaat er gemakkelijk uit in de was en is fantastisch voor babys billetjes.Het heeft een natuurlijke antibacteriële werking en werkt heel goed bij luieruitslag en helpt de huid te helen.
Drogen
Het beste kunt u de luier drogen aan de waslijn. Het beste is om ze in de zon te hangen, dit zorgt tevens voor ontgeuring, desinfectie en natuurlijke bleking.
In de wintermaanden kunnen de luiers in een binnenruimte aan een droogrek worden gedroogd. Hang de luiers of overbroekjes nooit direct aan de radiator of kachel!
De luiers en inleggers mogen meestal ook in de droger (zie aanwijzingen fabrikant), maar slechts op lage temperatuur. Een schone droge handdoek aan de luiers toevoegen in de droger versnelt het drogen van de luiers. Let wel: de luiers zullen altijd sneller verslijten door de droger, gebruik deze dus zo min mogelijk, ook uit milieu-oogpunt!
De overbroekjes mogen niet in de droger (dit is ook niet nodig want deze drogen erg snel).
Strijken
Niet strijken! Het is niet nodig en maakt luiers gladder, waardoor ze minder goed absorberen.
NOOIT gebruiken
Volgende producten mag u NOOIT gebruiken voor wasbare luiers:
- Vloeibaar wasmiddel
- Wasverzachter
- Ontvlekkingsmiddelen
- waspasta direct op vlekken in de luiers, dit is te geconcentreerd.
- vaatwastabletten in de wasmachine (er doen soms verhalen de ronde..)
- Pure Natriumbicarbonaat oftewel baking soda (is iets anders dan soda=natriumcarbonaat om schoon te maken!); in grotere, ongecontroleerde concentraties kan dit schade toebrengen aan de luiers (als bestanddeel van een wasmiddel, in kleine gecontroleerde concentraties kan het wel)
- Chloor, bleekwater en chloorhoudende producten
- Azijn wordt sterk afgeraden, dit kan de elastiek beschadigen en is niet goed voor bamboe-luiers.
- Vermijd billencrèmes! Dit geeft vlekken en vermindert de absorptie. Indien u dit toch wil gebruiken, gebruik dan zeker een inlegvel. Nog beter is het om koudgeperste KOKOSOLIE (kokosvet) te gebruiken als billencrème. Dit schaadt de luiers niet, gaat er gemakkelijk uit in de was en is fantastisch voor babys billetjes.Het heeft een natuurlijke antibacteriële werking en werkt heel goed bij luieruitslag en helpt de huid te helen.
Strippen van luiers
Het strippen van luiers is het ontdoen van kalk-en zeepresten. Hoewel wassen op de juiste manier en vooral met voldoende water veel problemen kan oplossen of voorkomen, kunnen deze zich soms toch ophopen in de vezels van de luier.
U wordt deze ophoping gewaar doordat:
- De luiers niet meer zo zacht zijn als voorheen: Dit kan veroorzaakt worden door hard water en/of opgehoopte zeepresten in de luier.
- De luiers lekken aan de randen, maar lijken van binnen niet echt doorweekt. Dit kan veroorzaakt worden door hard water en/of opgehoopte zeepresten in de luier.
- De luiers stinken naar urine als in een schone luier nog maar net geplast is. (Urine ruikt altijd wat, maar als het echt stinkt in een pas ververste luier, is dit niet normaal.) Dit wordt meestal veroorzaakt door zeepresten of kalkresten in de luier.
- De luiers ruiken raar als ze uit de wasdroger of net uit de was komen. Dit wordt meestal veroorzaakt door zeepresten in de luier.
- De luiers zien er vlekkerig uit. Dit kan veroorzaakt zijn door kalkresten.
Bijna altijd gaat ophoping van zeepresten of kalk gepaard met het onfris ruiken of stinken van de luiers als ze pas gewassen zijn of uit de wasdroger komen, of als er net in geplast is. Dit is dus een belangrijke indicatie dat het nodig is de luiers te strippen.
Er zijn vele methodes om te strippen in omloop (en op het internet te vinden). Wij zijn nog even op zoek naar de meest EFFECTIEVE methode die NIET schadelijk is voor je luiers en waarbij GEEN stoffen worden gebruikt die de gezonheid mogelijk schaden....
Let op: strippen moet eerder een uitzondering zijn dan een regel! Als dit regelmatig nodig is, moet u uw was-routine eens onder de loep nemen: gebruikt u genoeg water? Gebruikt u niet te veel of te weinig wasmiddel? Het juiste wasmiddel?
Wollen overbroekjes
Voor gebruik
Voor gebruik moeten de wollen broekjes een aantal keer (met de hand) gewassen worden, waarbij ze tot de juiste maat krimpen. Daarna moeten ze gelanoliseerd worden, zie hieronder.
Wassen
De wollen overbroekjes mogen in de wasmachine op een speciaal wol-programma bij 20°C (en niet centrifugeren), maar we raden aan om ze met de hand te wassen met speciaal wolwasmiddel:
Vul een afwasbak met ten minste 4 liter handwarm water (20-30°C). Voeg speciaal (bv Disana) wolwasmiddel toe volgens de hoeveelheid, aangegeven op de verpakking. Gebruik geen gewoon fijnwasmiddel, omdat de broekjes hierdoor sneller vervilten.
Hardnekkige vlekken kunnen vlak voor het wassen worden ingewreven met ossegalzeep.
Leg de broekjes maar kort in het water met wasmiddel. Niet lang laten inweken. Zeker NIET uitwringen, wrijven of borstelen! Spoel de broekjes daarna uit in zuiver water (ook 20-30°C).
Knijp de broekjes na het wassen goed uit in een handdoek (niet uitwringen!), trek ze voorzichtig weer in vorm en leg ze op een handdoek om te drogen (niet in de wasdroger en niet op de verwarming!). Let op: laat de broekjes niet te lang nat liggen met urine eraan of erin. Dit kan de broekjes aantasten. Spoel ze liever uit en laat ze dan drogen.
Wol is zelfreinigend, dus deze broekjes hoeven niet iedere keer gewassen te worden. Als ze alleen maar nat zijn, kunt u ze (uitspoelen en) laten luchten tot ze droog zijn en dan weer hergebruiken. U wast ze dan ongeveer om de twee weken en behandelt ze dan ook met lanoline.
Lanoliseren
Om de wollen broekjes waterdicht te maken moeten ze één a twee keer per maand behandeld worden met lanoline. (Voor het eerste gebruik best 3x behandelen!) Dit gaat als volgt:
- was het overbroekje
- schud het flesje lanoline doe de hoeveelheid zoals aangegeven op de verpakking in 2 liter water van 20-30°C. Los de lanoline op door in het water te roeren.
- Leg de overbroekjes ca 2 uur in het water en knijp er regelmatig licht in zodat ze zich kunnen volzuigen.
- Neem de broekjes uit het water, niet meer uitspoelen.
- knijp het broekje voorzichtig uit in een handdoek en trek hem voorzichtig weer in vorm. Leg op een handdoek om te drogen.
- nu zijn de wollen overbroekjes weer klaar voor gebruik.
LUIERCONSULTEN (GRATIS)
- zie je door de (luier)bomen het bos niet meer?
- wil je eens wasbare luiers in het echt zien en voelen?
- wil je eens zien of het iets voor jullie is?
- wil je gewoon graag meer informatie?
Schrijf je dan in voor een
GRATIS EN VRIJBLIJVEND LUIERCONSULT
Klik op één van onderstaande data om vast te leggen:
al deze consulten vinden plaats:
Tapuitstraat 9
8540 Deerlijk
* momenteel doen we een consult slechts met één "bubbel" tegelijk